A Váróterem Projekt honlapja
ro

Premieră Váróterem Projekt – Alcesta

Vineri, 27 mai, compania de teatru independent Váróterem Projekt va avea premiera noului lor spectacol, intitulat Alcestis, bazat pe drama lui Euripide. La prima vedere, această alegere poate părea neobișnuită, întrucât Váróterem Projekt folosește rar texte clasice, însă artiștii echipei au avut de mult timp dorința de a lucra la un proiect similar. În ceea ce privește metoda, totuși, nu ne-am îndepărtat atât de mult de operele noastre anterioare: textul a fost tratat liber, ca materie primă, iar procesul de repetiție a fost ghidat de o cercetare comună și o analiză activă, mai degrabă decât de un concept bine definit. Textul conține urme de Euripide: pe baza adaptării lui Ted Hughes și a traducerii lui Anne Carson, poetul Benjámin Horváth Előd din Cluj-Napoca și-a creat propria versiune pentru companie, care a fost editată în forma finală în timpul repetițiilor de către regizorul Andrej Visky și dramaturgul Johanna Bertóti.

Admetus, regele Ferei, este destinat să moară tânăr, dar Apollo, care execută o condamnare anterioară în curtea regelui, ajunge la zeițele destinului și le cere ca, dacă o rudă va lua moartea în locul lui, să fie salvat. Singura dispusă să facă acest sacrificiu este Alcestis, soția lui Admetus. Aceasta este tragedia. Apare însă Heracles, cu tot felul de surprize neașteptate în mânecă. Aceasta este comedia. În cadrul concursurilor de dramaturgie antică, piesa a fost clasată pe locul al patrulea în tetralogie, rezervat pieselor satirice, în ciuda temelor sale grave, tragice. Din acest amestec stilistic inextricabil decurge adevărata provocare și eclectismul dramei, ca să-l cităm pe teoreticianul teatrului Jan Kott: „drama se devorează pe sine în mod constant”. Tocmai această calitate inextricabil de bogată a piesei ne-a interesat.

Spectacolul va avea loc vineri, 27 mai, de la ora 19.00, în ZIZ art and social area din vechea sinagogă de pe strada Paris nr. 5-7. Următoarele reprezentații vor fi sâmbătă, 28 mai și luni, 13 iunie, tot de la ora 19.00. Biletele sunt disponibile aici. Vă așteptăm cu drag!

Spectacolul este susținut de AFCN, Fundația Bethlen Gábor, Festivalul Ördögkatlan și EMMI, iar compania este susținută de Fundația Bethlen Gábor și Fundația Comunitară Cluj.

Proiectul nu reflectă neapărat punctul de vedere al AFCN. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau pentru utilizarea pe care o va da rezultatelor acestuia. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului.