A Váróterem Projekt honlapja
hu

AFCN-díjat kapott a Váróterem Projekt

Az Országos Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) minden évben kiosztja különdíjait azoknak a partnereinek, akik az előző évben sikeres projekteket bonyolítottak le AFCN támogatásból. A díjakat odaítélő zsűrit a korábbi nyertesek képviselői alkotják, a kedvezményezettek 10 különböző kategóriában mérettetnek meg. Már az is hatalmas megtiszteltetés volt, hogy idén a Váróterem Projekt bekerülhetett a jelöltek közé, de mint az a 2022. május 16-i, bukaresti díjátadó gálán kiderült, társulatunk nyerte meg A korlátozott kulturális hozzáféréssel bíró fiatal közönség megszólítása elnevezésű díjat, a Négy keréken turnésorozatunk második kiadásával.

A projekt azt a célt tűzte ki, hogy gyermek- és ifjúsági előadásokat tájol olyan erdélyi településeken, amelyek magyar nyelvű tanintézménnyel vagy tagozattal ugyan rendelkeznek, de magyar nyelvű kulturális intézménnyel nem, így az anyanyelvi kultúrához való hozzáférés hiányt jelent. A turné a korszellemnek megfelelően online és fizikai térben is zajlott, a következő előadásokkal tájoltunk: Bánk bán? Online!, Az emberek mindenfélét mondanak, Varjú Karcsi, Borsópróba és Bánk bán? Jelen! A vírushelyzet miatti korlátozások egy adott ponton komoly veszélybe sodorták a projekt lebonyolítását, mivel a tanintézmények nem fogadhattak vendégeket. Azt, hogy a határok ösztönzik a kreativitást mi sem bizonyítja jobban, mint a korlátozásokra adott válaszunk: felkerestük az erdélyi gyermekotthonokat és árvaházakat, akik örömmel fogadtak bennünket. Ezek az új partnerségek, és a bentlakókkal való találkozás jelentették a projekt valódi értékét!

A projekt során 36 előadást játszottunk 15 különböző településen, s közel 2000 gyermek és fiatal nézett bennünket. Köszönjük ezt a díjat elsősorban nekik, valamint partnereinknek, és természetesen az AFCN-nek, amelynek csapata évről évre profizmusról, elhivatottságról, ugyanakkor emberségről tesz tanúbizonyságot, jó példát mutatva a többi támogatónak. Köszönjük!